Bebekle evde geçen ilk günler

Doğar doğmaz, Bebek kendisini birdenbire hiç alışık ve hazır olmadığı yeni bir dünyada bulur. Uyku,beslenme,kundaklanma,banyo,gezmeler… Peki onunla nasıl ilgilenmeli ? Ve aynı zamanda yorgunlukla mücadele ederken, Bebeğini gündüz ve gece beslerken, anne kendisiyle nasıl ilgilenebilir, perinesini yeniden kaslandırabilir ve çift ilişkisini nasıl koruyabilir… ? Mutluluk ile « çok iyi » bir iş yapamamanın suçluluğu arasında eve geri dönüş aynı zamanda farklı bir şekilde yaşanması gereken bir hayatın öğrenilmesidir : sadece çift olarak değil , aile olarak yaşamak.

10 BEBEĞİNİZE VE KENDİNİZE
İYİ BAKMANIZ İÇİN TAVSİYELER

Şışt ! Bebek uyuyor…

Bebeğin iyi gelişmesi için uyku düzenine riayet edin ve hareket ettiğinde onu uyandırmayın.

bebe-dort.jpg

Doğmadan önce Babek günün büyük bölümünde uyumakta ve özellikle gece hareket etmekteydi. Yeni ritmine alışabilmesi  ve « gece uyku düzenine kavuşabilmesi » için biraz zamana – muhtemelen 3 ila 6 ay- ihtiyacı vardır.  Bir yaşına kadar Bebeğin gündüz boyunca 3 şekerleme uykusuna ihtiyacı olacaktır. Bu süreler tamamen normal hareketli uyku safhalarıyla kısadır (yaklaşık il kiki ay 50 dakika ve 3 yaşına kadar da 70 dakika). Onu uyandırmayın, çünkü görüntülere rağmen  uyumaktadır !

Tavsiye

Şayet bebek bir uyku safhasının başını kaçırırsa, bir sonraki uykuyu beklemek gerekir… İlk yorgunluk belirtilerini farkettiğinizde onu sırt üstü olarak sakin bir odaya yatırın.Bebeğin yatağı güvenliğine uygun olarak hazırlanmalıdır : düşmesini engelleyecek kenarlıklı, yastıksız, örtüsüz ,yorgansız (çocuğun bedenine uygun bir uyku tulumu edinin),pelüşsüz,kolyesiz,emziksiz… Oda sıcaklığına gelince : 18 veya 20 °C ideal olandır !

Biliyor muydunuz ?

Bebek karanlıktan korkmaz !

Korku 2 yaşına doğru ortaya çıkar ve bebeği bu yüzden gece karanlıkta uyumaya bırakmak önemlidir.Gündüz vakti odası aydınlık kalabilir.

Bebeği beslemek

Bebeğinizi emzirmeyi seçerseniz, « talep ettiğinde » onu emzirmeniz gıda ihtiyacını karşılamaya ve her gün onu yeterli miktarda beslemenize yetecektir.

nourir-bebe.jpg

Göbek bağıyla sürekli olarak beslenmeye alıştıktan sonra, Bebeğin ilk günlerde  sık sık beslenmesi gerekir : ortalama günde  8 ila 12 kez, ama bu konuda kesin bir kural yoktur. Adedinden fazla , emzirme aralıkları ve süresi ve etkinlik önemlidir.Etkinlik düzenli kilo alışı, günde en az 2 yoğun dışkı ve günde iyice ıslak 5 ila 6 bezlemeyle kendini gösterecektir. Gece emzirmelerine gelince, Bebeğin ihtiyacını tatmin etmek ve emziriyorsanız süt üretiminizi desteklemek açısından önemlidir.

Tavsiye

Aynı emzirme süresince  düzenli ve tamamen boşalmaları için memeleri değiştirmeye özen gösterin. Biberonla beslemeyi seçerseniz, her türlü mikrop riskini uzaklaştırın :ellerinizi yıkayın,temiz bir biberon kullanın ve onu son dakikada hazırlayın. Çok sıcak olmadığından emin olmak için elinizin üstüne birkaç damla süt damlatın.

Biliyor muydunuz ?

Bebeğin geğirmesi şart değildir !

Bebeğin buna ihtiyacı olduğunu düşünüyorsanız, geğirmesini kolaylaştırmak için dik pozisyonunda kendinize yapışık olarak birkaç dakika tutun.Hıçkırık ise normaldir ve bebeğin emmesini ve uyumasını da engellemez !

Bebeğin altını değiştirmek

Pişik olduğunda acıdığndan bebeğin kalçalarının kuru tutulması ve korunması gerekir.

changer-bebe.jpg

Bebeğin kalçaları zor bir teste tabidir. İdrar,dışkı, bezlerin sürtünmesi ve maserasyon (ıslatarak yumuşatma)  etkisi… Hiçbir şeyden korunamamaktalar ! Rien ne leur est épargné ! Bebek bezi eriteminden kaçınmak için Bebeğin bezi kirlendiğinde, genel olarak her yemekte ; yemekten önce veya sonra ve daima uyumasından önce değiştirilmesi gerekir.Geceleyin,bebeğin değiştirmemek için tedirgin olmadığı takdirde cildini kremle koruyabilirsiniz . Bu durumda, yıkanabilir pamuk veya atılabilir bebek bezlerini tercih edin.Kaba etleri mümkün olduğu kadar açıkta bırakmaya gayret edin.

Tavsiye

Bebeğin kaba etlerini su ve sabun, temizliği için özel olarak tasarlanan ürünler veya yalnızca fazlasını kullanacağınız zeytinyağı bazlı oleokalker bir merhemle temizleyin.Kaba etleri ovmadan sadece parmak uçlarıyla sıvazlayarak kurutun. Her türlü maserasyon riskini engellemek üzere kasık katlarının temiz ve iyice kuru olduğunu kontrol edin.

Biliyor muydunuz ?

Bebeğin kaba etleri önden arkaya doğru temizlenir.

Öne doğru pislikleri taşımamak için aynı destekle (pamuk,kağıt mendil,ıslak mendil..) aynı bölgeyi tek bir kere ve daima önden arkaya giderek temizleyin.

Bebeği yıkamak

Sağlığı için önemli olan günlük temizlik aynı zamanda Bebek ile ortak bir bağ kurmak için de bir fırsattır.

laver-bebe.jpg

Bebeğin hassas cildi dış saldırılara karşı kendini müdafaa etmeyi henüz bilmediğinden kolayca kurur. Temizlik ve banyo ise biriken kiri temizlemeye yarar. Aynı zamanda Bebeğin tüm kıvrımlarını kontrol etmek için de özel bir zamandır.Erişkinlerin kullandığı agresif ürünler kullanmayın. Gerektiğinde, gözleri,burnu ve kulakları fizyolojik seruma batırılmış pamuk çubuklar kullanılarak temizlenebilir.Kırmızılıklar ve tahrişler genelde iyi huyludur, şayet uzun 48 saati aşan bir süre devam ederse bir doktora görünmek daha uygun olur.

Tavsiye

Bebeğe her gün banyo yaptırmak şart değildir (özellikle cildi kuru ise ve egzeması varsa).  37 °C sıcaklıktaki suda yapılan banyo herşeyden önce bir keyf zamanıdır. Bebeği su soğumadan çıkartın. Hava soğuk ise kuru ve ısıtılmış bir havluyla kafasından başlayarak kurulayın. Kıvrımları unutmayın (boyun, koltuk altı, kasık).

Biliyor muydunuz ?

Bebeğin derisi soyuluyor, paniğe kapılmayın !

Tüm yeni doğanların cildi pul pul dökülür. Uygun bir ürün kullanarak nemlendirebilirsiniz, sadece alerji sorunu yaratabileceğinden yumuşak badem yağı tavsiye edilmez.

Bebeği dışarı çıkarmak

Şayet sağlıklı ise Bebek , bazı tedbirler almak koşuluyla eve dönüşünüzden itibaren  dışarı çıkartılabilir.

sortir-bebe.jpg

Yüksek hava kirliliği veya aşırı şartlar dışında Bebeğin hava almasını hiçbir şey engelleyemez.  Özellikle ,sizin istemeniz veya ihtiyaçlarınız onun çıkışlarını belirleyecektir. Kışın, Bebeğin iyice korunaklı olması gerekir. Şayet kafası soğuk ise veya ağzının kenarı mavileşirse, daha sıkı örtün ve çabuk eve dönün.  Yazın ise, güneş ışınları ve kuruma riskibulunmaktadır. Nemli bir cilt ve yüzdeki kırmızılık çok sıcak hissettiği anlamına gelir. Bu durumda, şayet emziriyorsanız emdirin veya biberonla su içirin ve başını ıslatın.

Tavsiye

Bebeğiniz başını henüz dik tutamıyor ! Başının iyice desteklenmiş ve vücudunun ekseninde olmasına daima dikkat edin.İlk yaş için uygun bir çocuk arabası veya pusette iyice yerleşik ve sırtını dayamış olarak kötü hava şartlarından korunacaktır. Portbebe içinde veya eşarpla bağlı size yapışık olarak ellerinizi serbest bırakmanıza imkan vererek vücudunuz temasıyla kendini emin hissederecektir.

Biliyor muydunuz ?

Mağazalar ? Bebeğinizi çok az götürün !

Stresli ve gürültülü olan alışveriş merkezleri, toplu taşıma ve diğer kalabalık yerler Bebeği hava kirliliğ ile birçok virüs ve bakteriyle karşı karşıya bırakır.

Organize olmak

Bebeğinizin sizin temponuza uymasını beklemeden siz ona uyum sağlayın ve daha gevşek davranın !

s-organiser.jpg

Doğum yapmak fiziksel bir sınavdır. Siz yorgun hissedersiniz ve Bebeğiniz de size nefes alacak zaman bile bırakmaz. Bir de hormonlarınızı dinleseydiniz ? Emzirme esnasında salgılanan hormonlarınızdan biriolan oksitosin sütün dışarı akmasını sağlayıp emzirme sonunda da uykuya meyil yaratan bir hormondur.  Ritminizi Bebeğiniz hayatına göre uyumlayarak ve aynen onun gibi kendinize de o uyuduğunda küçük bir dinlenme lüksünü verirseniz, yorgunluğunuz azalacaktır. Ayrıca genel olarak hallettiğiniz ve acil olmayan görevleri azaltmak için de bu dönemden faydalanın.

Tavsiye

İşleri dağıtın ! Sizin önceliğin, Bebektir ve onun iyi hissetmesi için siz örnek olmalısınız.Eşinizin babalık iznine hakkı vardır. Onunla size ne şekilde yardımcı olabileceği konusunu görüşün. Yakınlarınız da size yardımcı olabilir veya Bebeğinize birkaç saat bakabilir. Telefonla alışveriş ve eve teslim seçeneklerini de unutmayın.

Biliyor muydunuz ?

Evinize gönderilecek bir temizlikçi yardımına hakkınız varsa ?

Haklarınızı ve sektörünüzdeki yardım derneklerini öğrenmek üzere doğum sigortanıza, belediyenizin sosyal hizmetlerine, PMI veya CAF’a müracaat edip bilgi alın.

Bebeği emzirmek

Bebeği emzirmek ? Daha doğal birşey olamaz. Düzgün yerleşmiş ve rahatlamış olarak hem sizin, hem de bebeğiniz için faydalı !

allaiter-bebe.jpg

Rahat bir şekilde oturarak ve yana doğru uzanarak Bebeği doğru pozisyonda tutarak emzirin : başı vücudunun ekseninde (kulak, omuz ve kalça aynı hizada) ve ağzı da memenin hizasında olmalıdır.  Bu şekilde, meme başı ile areolun büyük bir kısmını kolayca ağzına alabilecektir. İyi bir pozisyon çatlakların oluşmasına karşı en iyi önlem olacaktır, çünkü bunların oluşması bakımla ilgili olmayıp yalnızca Bebeğin ne şekilde emzirdiğiyle ilintilidir.

Tavsiye

Memelerinizin  her gün alınacak duş dışında özel bir bakıma ihtiyacı yoktur. Her türlü kokulu üründen kaçının, çünkü Bebeğinizin sizin doğal kokunuzu koklamaya ihtiyacı vardır ! Sağlığa zararları dışında sütünüze kötü bir tat ve koku verecek olan alkol ve sigaradan da kaçının.

Biliyor muydunuz ?

Sütünüz muhteşem bir nemlendiricidir !

Her emzirmeden sonra biraz memelerinize yayın. Bebeğiniz için besinsel ,alerjik olmayan ve hafif kokulu olan bu süt meme uçlarınızı nemlendirecektir.

Perinenize özen göstermek

Perininizi yeniden kaslandırarak idrar kaçırma riskini sınırlayın

prendre-soin-perinee.jpg

Sindirim, idrar ve cinsel yollarını destekleyen kas topluluğu perine doğum öncesi ve doğum sonrasında aşağıya ve ileri doğru önemli baskılara maruz kalır.Sonuç : gevşer ! Yeniden kaslandırmak için bir profesyonelle yapılacak perine egzersizlerine ihtiyaç vardır.Bu arada baskı oluşturabilecek her türlü kaynaktan kaçınmaya çalışın ( uzun süre ayakta kalma, araba yolculukları,ağır eşya kaldırma,spor,mekik ,kabızlık..)  . Doğumdan sonra 6 ila 8 ay arasında tıbbi kontrolünüzü unutmayın.

Tavsiye

Bebeğinizi kaldırırken doğru pozizsyon uygulayın. Öne doğru eğilin, dizlerinizi bükün ve sırtınızı iyice dik tutmaya çalışın ve kalkarken de kalçalarınızdan destek alarak kalkın. Bu harekete perinenizi sıkarak ve nefes vererek aşağıdan yukarıya doğru zihinsel olarak eşlik edin. Ağır eşya kaldırırken de aynı şekilde yapın.

Biliyor muydunuz ?

« idrarı tutma »: kaçınılması gereken bir metottur !

Büyük anne çareleri her zaman en iyileri değildir. İdrar yaparken, idrarı tutmak ve sonrasında yeniden idrar yapmak idrar yolu enfeksiyonuna ve idrar kaçaklarına gerçekten de sebebiyet verebilir !

Eski formuna kavuşmak

Hamilelikten sonra önceki formuna kavuşmak için birkaç ay yeterli olacaktır.

retrouver-sa-silhouette.jpg

Eve döndükten sonra, ilave kilolar ve yumuşayan karnınız sizi yıpratır.Mekik yapmak tavsiye edilmez ve rejim yaparken de daha fazla yorgun hissedersiniz.  Biraz sabır gösterirseniz birkaç ay içinde daha rahat hissedeceksiniz ! Şimdilik, hamilelik boyunca bebeğinizin tüketmiş olduğu vitamin stoklarını, demir ve tuzlu mineralleri yerine koymanız gerekir. Şayet emziriyorsanız, bebeğinizin ve kendinizin gıda ihtiyaçlarını karşılamak üzere yeterli düzeyde beslenmeniz gerekir. Tabii ki iki kişiye bedel beslenmek gereksizdir.  !

Tavsiye

Dengeli ve çeşitli öğünler hazırlayın  (çiğ sebze, sebze, meyve , bakliyat, çorba, et, balık, yumurta, süt ürünleri....). Lipid ve şekerde zengin gıdalardan  (pastane mamulleri, pizza, şarküteri…), alkol ve sigaradan kaçının. Bu arada emzirmenin akabinde ara sıra bir kadeh içki içebilirsiniz. Böylelikle, vücudunuzun iki emzirme arasında tüketilen alkolü yok etme vaki olacaktır. Dumanını derin olarak çekmekten kaçınacağınız sigara için de aynı şekil geçerlidir.

Biliyor muydunuz ?

Emzirmek kilo vermenize yarar !

Gerçekten de vücudunuzun stoklamışolduğu yağları bu şekilde yakarsınız. Dengeli ve aşırı beslenmeme şartıyla fazladan aldığınız kiloları zahmetsizde verirsiniz.

İkili ilişkiyi korumak

İkili dengeden üçlü dengeye geçişte, Bebeğin gelişinin tadını daha iyi çıkarmak için eşinizle ekip oluşturun !

preserver-son-couple.jpg

Bebeğiniz, aile ve komşular arasında geçen zamanla…….. Eşinizle samimi zamanlar nadirleşir. Halbuki ikili ilişkinizi korumak açısından bu başbaşa kalmalar gereklidir. Eşiniz mutlaka sizinle aynı şeyi hissetmeyebilir.  Babalık yerini bulmakta zorlanabilir. Ayrılığa kadar gidebilecek bir krizi önlemek için  (bebek gümbürtüsü), görüşlerinizi ve endişelerinizi dile getirmeye zaman ayırın. Birbirinizi tamamlamak için görevleri bölüştürün. Kendini faydalı hissederek, eşiniz babalığında kendini daha değerli hissedecektir. Çift olarak kendinizi mutlu etmek üzere arada sırada Bebeğinizi emin ellere bırakarak gezmeye gidin.

Tavsiye

Vücudunuzla ilgili kompleksiniz var.Epizyotominiz (doğum kesiği) sizi rahatsız etmekte. Perineniz gevşemiş ve emzirmek de prolaktin (süt hormonu) salgılanmasını arttırıyor ve bu da libidonuza ket vuruyor.  Kısacası !  Cinsel ilişkiye hazır değilsiniz, ama bu duygusallığı engellemez.. Bir nebze şefkati, yumuşak dokunuşları ve hayal gücünü seçin. Eşinize bundan bahsedin !

Biliyor muydunuz ?

Emzirmek yeniden hamile kalmaya engel olur « şayet »…

Bebeğiniz 6 saati aşmayan aralarla gündüz ve gece emiyorsa ve adet kanaması olmadıysanız (yani doğumdan sonra adet kanamanız başlamadıysa) Bebeğinizi tam olarak emziriyorsunuz demektir. Aksi halde, bir korunma yöntemine ihtiyaç vardır !