Fransa : Çocuklar Kentinin çok özel Gemisi

Avrupa’nın en büyük bilim müzeleri arasında yer alan Paris’teki Bilim ve Endüstri Müzesini (Cité des Sciences et de l’Industrie) her yıl yaklaşık 2.2 milyon kişi ziyaret ediyor. Müzenin bir parçası olan Çocuklar Kenti (Cité des Enfants) ise her yıl yaklaşık 600.000 çocuğu ağırlıyor. 1700 m2’ye yayılmış bu müze, iki yaşını doldurmuş çocukların bilim ve teknik konularına ilgi duymasını amaçlıyor. Beş tematik alandan oluşuyor: "Kendimi keşfediyorum", "Yapmasını biliyorum", "Nerede olduğumu oğreniyorum", "Deney yapıyorum" ve "Hep beraber". İlk üç alan, çocuğun bedensel, zihinsel ve alansal becerilerini geliştirmeye yönelik. Diğer ikisi ise çocuğun dünyaya ve diğer insanlara açılmasını sağlamak üzere tasarlanmış.

Alanlarını kısmen yenilemek isteyen Çocuklar Kenti, Mustela Vakfının desteğini istedi. İlk iş, "Yapmasını biliyorum” alanının kalbinde bir “uzay gemisi” yaratarak, eğlenceli ve pedagojik, yepyeni bir platform oluşturmak olacaktı.

vaisseau-special-2.jpg

vaisseau-special-2.jpg, par admin-fondation-larcade

Crédit photo : ®M Challe -EPPDCSI

2007’de inşa edilen "Yapmasını biliyorum” alanı, farklı küçük etkinlik odaları olarak düzenlenmişti. Bu tasarım, gelen ziyaretçi akınının karşısında yetersiz kalınca, Çocuk Kentinin yenilenmesi fırsat bilinip değiştirilmesine karar verilmiş. Amaç, daha açık bir alan yaratıp, en başarılı unsurları korurken yeni etkinlikler eklemekti.

"Yapmasını biliyorum” alanının odak noktası, tam merkezindeki, doğal ahşap, geri kazanılmış veya dönüştürülmüş malzemelerden yapılmış fantezi bir “uzay gemisi” oldu. Çocuklar bazı unsurlarını çalıştırıyor, gemiyi kurcalıyor, tamir ediyor ve süslüyorlar: Unsurları vidalıyor, iç içe geçiriyor, düğümlüyor, malzeme ve araç-gereci ayırıyor, direksiyon ve dişlileri harekete geçiriyorlar.

“Uzay gemisi” çocukların şu becerilerini geliştirmelerini sağlıyor: İnce motor becerileri, odaklanma, başarısız denemeler sonucunda çözüm aramak, bir şeyi inşa etmek için diğerleriyle beraber çalışmak. Üstelik, yarının kaptanları, "uzay gemisini” direksiyon, teleskop, periskop, kumanda paneli ve başka aletlerle sürebiliyorlar. Çocuklar ne kadar inanarak oyun oynarlarsa, yaratıcılıkları o kadar harekete geçer.

2017 sonbaharında yapılan bu önemli renovasyona Mustela Vakfının katkısı 20.000 euro değerinde.