Temizlik

Dişlerin fırçalanması ve saçların taranması, ellerin yıkanması, tuvalet düzeni, burnun temizlenmesi… Hijyenik yaşam kurallarını çocuklara öğretmek her zaman kolay değildir…
Mustela Vakfı ailelere yardımcı olmak için araçlar sunar: öneriler ve çocuklarla oynanacak interaktif oyun.

Kişisel temizliğin kurallarının öğrenilmesi

Mustela Vakfı çocuğunuza hijyeni öğretmek için bu önerileri kullanmanızı öneriyor:

Dişlerin fırçalanması

Sağlıklı dişler için dişlerin düzenli fırçalanması çok önemlidir. Bu, çocuklara 2-3 yaşlarındayken öğretilmesi gereken bir alışkanlıktır çünkü süt dişlerinin de sağlıklı olması gerekir!
Çürüğün geri dönüşü olmayan bir lezyon olduğunu unutmamak gerekiyor. İlerlemesini durdurabilsek ve çürük diş tedavi edilse bile, kesinlikle daha hassas oluyorlar.
  • Çocuğunuza dişlerin günde 2 defa fırçalanması gerektiğini tekrarlayın (günde 3 kez kuralı değişti ve artık geçerli değil!)
  • Çocuğunuza düzenli diş fırçalamanın dişlerimizin güzel ve sağlıklı olması için, çürük oluşumunu engellediği için ve aynı zamanda nefesimizin ferah kokması için gerekli olduğunu açıklayın. Bu günlük hayatında edinmesi gereken bir alışkanlıktır ve hayatı boyunca dikkat etmesi gereken bir temizlik kuralıdır.
  • Sabah ve akşam dişlerini fırçalaması gerektiğini öğretin. Sabah, okula gitmeden önce (sabah kahvaltısından önce) ve akşam yatmadan önce ve gece özellikle yatakta şekerli su veya süt içmesinden kaçının.

Ellerin Yıkanması

Elleri yıkamak her gün günlük hayatta, hastalık riskinin azalmasını sağlayan veya diğer kişilerden mikrop bulaşmasını önlemeyi sağlayan çok önemli bir alışkanlıktır.
Ellerini yıkarken doğru alışkanlıkları edinmeyen çocuğunuza yardım etmeyi unutmayın.
  • Elleri yıkamak için kesinlikle kalıp veya sıvı sabun kullanmak gereklidir; sadece su temizlemeye yetmez!
  • Uygularken elleri yıkamak için farklı adımlar izlenebilir:
    • Elleri ıslatmak
    • Sabunu almak
    • Köpürtmek, ellerin üzerine, içini ve parmakların arasını mümkünse yaklaşık 30 saniye ovalamak
    • Elleri temiz suyun altında durulamak
    • Havluyla elleri kurulamak
  • Çocuğunuza her zaman ellerini yıkaması gerektiği durumları öğretin. Bu şekilde hayatı boyunca sürdüreceği sağlıklı alışkanlıklar oluşturacaksınız.
    • Tuvaletten sonra, hayvanlarla oynadıktan sonra, okuldan döndükten sonra, kumlu oyun alanlarından veya parkta oynadıktan sonra
    • Yemek yemeden önce
    • Ve özellikle ellerinin kirlendiği her durumdan sonra…

Banyo/duş

Banyo (veya duş) çocuğunuzun temizliği için çok önemli bir adımdır.
Genellikle belirli bir saati olmaksızın sizin veya bakıcınızın uygunluğuna göre günde bir kere yapılmalıdır. Sabah (çocuğunuz okula gitmiyorsa) veya akşam banyo yapılmalıdır ve saatleri günlere göre değişiklik gösterebilir.

Burnun temizlenmesi

Burnunu temizlemeyi çocuğunuza 2 yaşından itibaren öğretebilirsiniz, onun için zor bir davranış olması nedeniyle hemen edinmesi gereken bir alışkanlık değildir.

Çocuğunuz yavaş yavaş genzi mi tıkalı yoksa burnu mu akıyor anlayacaktır, burnunu temizlemek için sümkürmeyi öğrenmesi gerekmektedir.

Çocuğunuzun önce sağ burun deliğini ve sonra sol burun deliğini sırasıyla (sırası önemli değil) sümkürerek temizlemeyi öğrenmesi ve ardından mendilini çöpe atmayı öğrenmesi önemlidir.

Saçın taranması

Çocuğunuzun saçı günlük temizlik alışkanlıklarından biridir. Bu davranış görünüş alışkanlığı değildir ve iyi bir sağlık ve hatta saçlar için yararlı bir alışkanlıktır.

Saçının taranması hem saçının görünümünün hoş olmasını, bakımını, bulaşan tozların temizlenmesini ve karışan saçlarının açılmasını sağlar.

Saçınızı taramak kesinlikle saçınızı sadece temizlemek için şampuanla yıkamanın ve temizlemenin yerine geçmez ve saçların rengini değiştirmez.

Bu alışkanlığı çocuğunuzun günlük hayatında edinmesine yardımcı olun: Sabah okula gitmeden önce ve akşam banyodan sonra.

Oyun "Baba, anne, bana temiz olmayı öğret"

Mustela Vakfı çocuğunuza kişisel temizliğin temel kurallarını öğretmeniz için size bir oyun öneriyor.